Welke thee kan ik het beste kiezen?
Thee draagt bij aan een goede gezondheid en wordt daardoor steeds populairder. Het kan daarom goed zijn dat je op dit artikel bent beland omdat je je verder wilt verdiepen in het drinken van thee. Thee drinken is meer dan alleen een theezakje uit een supermarkt. Naast theezakjes is er namelijk nog een hele wereld van losse thee. In tegenstelling tot thee in theezakjes bestaat losse thee uit hele theebladeren en behoudt het daarom zijn kwaliteit, smaak en oxidanten, dat proef je!

Losse thee kopen kan moeilijk zijn aangezien thee verkrijgbaar is in vele verschillende soorten en varianten. Niet zo gek wanneer je met de vraag komt welke thee kun je het beste kiezen? In dit artikel proberen we je te informeren en een kijkje te geven in de wereld van losse thee met als doel dat je na het lezen van dit artikel een losse theesoort kunt kiezen die bij je past.

De vraag welke thee kan ik het beste kiezen? Kunnen we onder verdelen in een aantal subvragen, namelijk:
  1. Theezakjes of losse thee?
  2. Welke diverse theesoorten zijn er?
  3. Wat zijn de drie populairste theesoorten?
  4. Waar kan ik losse thee bestellen?
     

1. Theezakjes of losse thee?

Thee is meer dan een drank die we zo nu en dan drinken op een koude winterdag. Thee heeft een sociaal aspect en behoort voor velen tot een gezonde levensstijl.De discussie tussen losse theebladeren vs theezakjes loopt al eeuwen en er zijn altijd voor- en nadelen, toch wordt het drinken van losse thee door iedereen aanbevolen wanneer je een unieke thee ervaring wilt beleven, maar waarom? Ontdek hier waarom losse thee meer aanbevolen wordt dan theezakjes.

Losse thee betekent smaak en kwaliteit
Het belangrijkste verschil tussen losse thee en theezakjes is de grootte van de theebladeren. Bij theezakjes bestaat thee uit kleine stukjes, soms verscheurde theebladeren (gruis), welbekend als fannings. Met het verfijnen van de thee in deze kleine stukjes krijgt de thee binding met vocht en zuurstof, wat uiteindelijk leidt tot een snel verlies van kwaliteit en smaak. Doordat losse thee bestaat uit hele theebladeren en het productieproces verfijnd is, behoudt losse thee zijn smaak, natuurlijke aroma’s en antioxidanten.

Meer keuze
In eerst opzicht lijkt het dat supermarkt schappen volstaan met verschillende theesmaken, maar wanneer je goed gaat kijken, blijkt de keuze uiteindelijk zeer beperkt.

Weliswaar zijn theesoorten afkomstig uit één plant, namelijk de Camellia Sinensis, maar afhankelijk van de oogsten en de verwerking van de theebladeren ontstaan er diverse theesoorten zoals groene thee, witte thee en zwarte thee met ieder een heerlijke smaak en aroma. Elke thee bestaat afzonderlijk ook nog eens uit honderden variëteiten, afhankelijk van de regio waar ze groeien en het fermentatieproces.

Nu je deze informatie tot je hebt genomen kun je je voorstellen dat de schappen in de supermarkt helemaal niet zo gevarieerd zijn, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid aanbod in losse theemelanges!

Echte gezondheidsvoordelen
Losse thee bestaat uit grote en hele theebladeren. Dit betekent dat de smaken en positieve eigenschappen zoals antioxidanten behouden blijven. Daardoor is het drinken van losse thee daadwerkelijk gezond.

Er zijn veel studies over thee, die concluderen dat thee een rol speelt in het verlagen van de bloeddruk en cholesterol, het stimuleren van het immuunsysteem en het helpen bij het afvallen.

Losse thee is vrij van fannings, waarbij de hele theebladeren nog steeds alle gezondheidsvoordelen bevatten. De theezakjes gemaakt van fannings zijn helaas de goede eigenschappen verloren tijdens het proces.

Losse thee is natuurlijk
Fannings die eindigen in theezakjes worden verwerkt in een fabriek en verliezen hun natuurlijke aroma’s en alle kenmerken van een heel theeblad. Open maar eens een theezakje en je zult verrast zijn van alle stukjes die eruit komen die op zijn minst lijken op een theeblad. Losse theebladeren zijn de meest natuurlijke vorm van de theeplant op de markt. Wanneer je kiest voor losse thee, kies je voor een minder verwerkte thee, die dichter bij de natuur staat met hoogwaardige pure smaken en aroma’s.

Losse thee is een geweldig cadeau
Theezakjes geef je niet zo snel cadeau. Het ziet er niet er mooi uit en het is geen grote moeite om naar een supermarkt te gaan en deze theezakjes te kopen.

Losse thee daarentegen is wel speciaal en er zijn veel redenen waarom je kunt kiezen voor een thee cadeau. Namelijk voor de smaak, de vele gezondheidsvoordelen, de geschiedenis van de thee en ga zo maar door. Oftewel een theeliefhebber of iemand die nog niet bekent is met het drinken van losse thee, iedereen zal een thee cadeau waarderen.
 

2. Welke diverse theesoorten zijn er?

Groene thee
Groene thee wordt van dezelfde theeplant gemaakt als zwarte thee. Toch is de smaak van groene thee compleet anders. Groene thee is doorgaans mild van smaak. Er bestaan vele verschillende soorten groene thee, de ene variant iets milder dan de ander.

Tip: Groene thee - China Sencha is een milde variant en zeer geschikt voor de beginnende groene theedrinker.

Groene thee bevat anti-oxidanten en een grote hoeveelheid vitamines zoals vitamine C, K, B6, B12 en mineralen zoals kalium, fluoride, magnesium, mangaan en calcium. Groene thee heeft vele positieve effecten op je gezondheid.

Zwarte thee
Zwarte thee is nog steeds de meeste gedronken theesoort wereldwijd.De bekendste zwarte theesoort is wel Earl Grey, naast deze populaire variant zijn er nog vele verschillende soorten te ontdekken.

Groene en zwarte thee zijn beiden afkomstig van de bladeren van de camellia sinens. Deze bladeren worden gefermenteerd, een soort gistingsproces, en daarna gedroogd. Zwarte thee bevat geen looizuur, en minder antioxidanten dan groene en witte thee. Zwarte thee is sterk van smaak en bevat een hogere dosis cafeïne dan lichter geoxideerde theesoorten, maar is wel rijk aan vitamines. In tegenstelling tot groene thee, behoudt deze thee jarenlang zijn smaak en positieve gezondheidseffecten, sommigen zelfs tot méér dan vijftig jaar.

Witte thee
Door zijn subtiele smaak is witte thee uitermate geschikt voor de beginnende theedrinker. De smaak is veel zachter dan zwarte of groene thee, waardoor het snel went. Sinds een wetenschappelijke studie uitwees dat witte thee nog gezonder is dan groene thee is de vraag naar witte thee explosief gestegen. Witte thee bevat namelijk veel polyfenolen, een antioxidant welke cellen in ons lichaam vernieuwt. Ons lichaam bevat oxidanten, oxidanten vernietigen cellen in ons lichaam en is de oorzaak dat we verouderen. Dit is een normaal proces welke zich bij elke mens afspeelt. De antioxidanten in thee vertragen dus als het ware het verouderingsproces door de aanmaak van nieuwe cellen. Daarnaast is witte thee goed voor tanden en botten, cafeïne-arm en heeft een zuiverende werking.

Rooibos thee
Rooibos thee is afkomstig uit Zuid-Afrika. Een heerlijke thee die zijn aroma behoudt, nooit bitter wordt en zacht is van smaak. Rooibos thee zit vol vitaminen, mineralen en bevat een enorme hoeveelheid anti-oxidanten. Aangezien deze thee geen theïne bevat heeft het een ontspannende werking en bevordert een goede nachtrust. Gebruik wel zuivere rooibos thee omdat deze thee geen kleur-, geur- en smaakstoffen bevat.

Tip: Rooibos thee leent zich ook perfect voor het maken van ijsthee!

Kruidenthee
Mensen worden steeds bewuster van hun gezondheid. Het drinken van bepaalde kruidenthee kan op een natuurlijke manier een positieve werking hebben op je gezondheid. Natuurlijke kruidenthee drinken kan helpen bij milde of matige klachten zoals maagpijn, misselijkheid, spanning, stress, vermoeidheid en hoofdpijn. Kruidenthee wordt niet gemaakt van theebladeren maar van diverse kruiden. Ieder kruid heeft een andere werking op het lichaam. Zo zijn er kruiden die goed zijn voor de spijsvertering (kamille), voor een goede nachtrust (lavendel) en kruiden die ontspannend werken.

 

3. Wat zijn de drie populairste theesoorten?

De populariteit van diverse theesoorten is in veel gevallen seizoensgebonden. Zwarte Thee Amazing Apple Pie is een uitermate geschikte theesoort voor in de winter en vruchtenthee wordt veelal gedronken in de lente en zomer. Bij Theemoment24 hebben we altijd per seizoen een aantal toppers geselecteerd om de keuze te vergemakkelijken. Uiteraard zijn er een aantal theesoorten het hele jaar door populair zijn, namelijk:

1. Zwarte thee – Earl Grey Deluxe
Smaak: Bergamot
Een heerlijke verfrissende melange door de toevoeging van bergamot. Bergamot is een kleine, ronde tot peervormige, zure citrusvrucht en groeit aan een boom.
Zwarte Thee Earl Grey Deluxe

2. Groene Thee – Groovy Green
Smaak: Cactus / Vijg

Groovy Green is een groene thee melange met de verrassende smaak van cactus en vijg. Deze melange bevat onder andere de ingrediënten kweepeer, druiven, maringabladeren en verbenabladeren waardoor dit een smaak combinatie geeft die je zeker niet mag missen!

Groene Thee Groovy Green

3. Kruidenthee – Flowers of Provence
Smaak: Lavendel / Aardbei
Deze theemelange bevat een mix van kruiden die een heerlijke aroma geven. Het toegevoegde fruit zorgt voor een frissende touch. Tevens heeft deze thee een ontspannende werking door de toevoeging van lavendel bloesems. Onder andere heerlijk voor het slapen gaan!
Kruidenthee - Flowers of Provence

4. Waar kan ik thee bestellen?

Bij Theemoment24 kun je thee bestellen in diverse hoeveelheden 50, 75, 100 of 125 gram. Tevens kun je voor een losse theeselectie kiezen. Dit zijn drie verschillende theesoorten ieder 50 gram. Op deze manier kun je thee bestellen en je compleet laten verrassen door de heerlijke smaken die we aanbieden.
      09-01-2018 12:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Om onze website correct te laten werken, maken wij gebruik van cookies