Wat is witte thee?
Witte thee is op dit moment de meest unieke theesoort die we kunnen vinden op de markt. Dit komt omdat de thee volledig met de hand wordt bewerkt. De naam is niet afkomstig van de kleur van de drank na het zetten, maar het heeft zijn naam te danken aan de fijne zilver-witte haren op de ongeopende knoppen van de theeplant. De werkelijke kleur van de thee is namelijk lichtgeel.

Witte thee vindt zijn oorsprong in de regio Fujian, in China. Meer recent is de theeplant van witte thee ook geteeld in Taiwan, Noord-Thailand en Oost-Nepal. Witte thee is afkomstig van de klassieke Chinese Camellia sinensis plant. Wat speciaal is aan deze thee is dat de bladeren en knoppen zeer licht worden verwerkt om eventuele oxidatie of andere ontwikkelingen in het proces te voorkomen. Op deze manier onstaat een milde, zachte en subtiele smaak die tevens uitermate geschikt is voor de beginnende losse theedrinker.

Smaak en variëteiten

Er zijn natuurlijk veel witte theesoorten, afhankelijk van de regio van herkomst, leeftijd, smaak, theebladeren en de verwerking ervan. Naast de melanges hebben wij gekozen voor twee heerlijke pure witte theesoorten, namelijk:

Vietnam Mao Feng is een biologische witte thee afkomstig uit Vietnam. De eerste theebladeren van deze biologische thee worden vroeg in het seizoen geplukt met als resultaat mooie langwerpige theebladeren. Deze theesoort heeft een zacht, licht bloemige smaak en is licht aromatisch.

China Pai Mu Tan is een theesoort afkomstig uit China. Kenmerkend aan deze chinese witte thee is dat de theebladeren een mooie lichtgorene kleur met witte theeblad tips bevatten. De thee is makkelijk drinkbaar door zijn lichte smaak en een mild, bloemige aroma.

Daarnaast zijn er nog heerlijke melanges verkrijgbaar met diverse smaken, bijvoorbeeld exotisch, pittige sinaasappel, gember en citroen of bergamot.
 

Smaak Witte thee zetten

Vermijd het gieten van kokend heet water over deze theebladeren, maar gebruik warm water. De perfecte temperatuur voor het zetten van witte thee is 70-80°C. Als het gaat om de trektijd van deze thee dien je rekening te houden met het zetadvies per thee soort om de perfecte smaak te ervaren, gemiddeld is dit tussen de 1,5 – 2 minuten.

Een theesoort in opkomst Heb je deze al eens geprobeerd? Zo ja, deel met ons jou verhaal over witte thee. Wij zijn erg benieuwd!
      19-03-2017 18:14     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Om onze website correct te laten werken, maken wij gebruik van cookies