Wat is Sencha thee?
Sencha thee komt je waarschijnlijk zeer bekend voor en de kans is groot dat je deze verse groene thee wel een keer gedronken hebt. Sencha betekent “gewelde thee”, dit verwijst naar het proces waarop de thee tot stand komt. Om oxidatie tegen te gaan worden de theebladeren direct na het plukken kort gestoomd.

Sencha thee is de meest populaire theesoort die gedronken wordt in Japan. Zoals bij vele pure soorten losse thee bestaat deze thee ook uit verschillende gradaties. Uiteraard is de smaak erg afhankelijk van verschillende factoren zoals de periode waarin de thee geplukt wordt en de regio van de plantage. De meest voorkomende gradaties zijn:

Shincha: De eerste pluk wordt net als zwarte thee ook de first flush genoemd, bekend onder de benaming shincha. Een zeldzame theesoort aangezien de jonge theebladeren alleen in een korte tijd in een bepaalde periode geplukt kunnen worden.

Sencha: Bestaat voornamelijk uit de tweede oogst en is daarom ook de bekendste en de meest gedronken pure thee.

Bencha: De laagste oogst van het jaar, voornamelijk geplukt in juli en augustus, wordt Bencha genoemd.
 

Het verschil tussen China Sencha en Japan Sencha

Naast de theesoort Japan Sencha, is China Sencha ook een veel gedronken groene sencha thee. Er is een merkbaar verschil tussen deze twee pure groene theesoorten. Niet alleen in de kleur en structuur van de theebladeren maar ook in smaak.

Zoals de benaming al aangeeft, wordt groene sencha thee in zowel Japan als China geproduceerd. Dit geeft al een opmerkelijk verschil. China is een land met veel bergen waardoor de thee voornamelijk in het binnenland groeit, in tegenstelling tot Japan dat een eiland is omringd door water.

Japan Sencha wordt aan het begin van het proces kort gestoomd om oxidatie te voorkomen. Chinese groene thee wordt direct gebakken in de pan. Dit geeft het grootste verschil tussen de twee theesoorten. Hierdoor bestaat de Japan Sencha uit naaldvormige theebladeren die donkergroen zijn van kleur. De thee geeft een meer plantaardige, grassige smaak.

China Sencha geeft een milde, iets zoete smaak en is te herkennen aan de platgedrukte, langvormige theebladeren die lichtgroen van kleur zijn. Door zijn milde smaak is dit een uitermate geschikte theesoort voor de beginnende losse theedrinker. Tevens wordt China Sencha door de milde smaak veel gebruikt voor het maken van de heerlijkste theemelanges.

 

Sencha thee zetten

Het belang voor het gebruik van de juiste temperatuur van het water wordt nogmaals onderstreept, want ook bij het zetten van sencha thee is dit erg belangrijk om de juiste smaak te verkrijgen. Over het algemeen is de aanbevolen zettemperatuur van groene sencha thee tussen de 75 en 80°C. Als sencha thee gezet wordt op een temperatuur die hoger ligt dan 80°C wordt deze bitter qua smaak. In de zomer wordt sencha thee ook veelal koud gedronken.
 
      04-05-2018 11:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Om onze website correct te laten werken, maken wij gebruik van cookies