Thee bij het diner, de nieuwe wijn!
Losse thee kopen voor het diner is net zo belangrijk als weten welke wijn je moet kiezen. Het kiezen van de juiste thee kan van een gewoon diner een unieke culinaire ervaring maken.

Als (beginnende) theedrinker kom je er snel achter dat de wereld van thee bestaat uit zoveel vele verschillende aroma’s en smaken. De juiste thee bestellen voor het diner kan daarom erg lastig zijn, maar de uitvoering kan vele verrassingen en ervaringen brengen. Laat je daarom niet tegenhouden! Wij hebben algemene richtlijnen voor je samengesteld om het kiezen van de juiste thee voor een bepaald gerecht eenvoudig te maken.
 

Waarom is het belangrijk de juiste thee kiezen bij het gerecht?
 

Het doel van het kiezen van thee bij een gerecht is om de smaak van zowel het gerecht als de drank te verbeteren. Wanneer je de juiste combinatie hebt gevonden proef je dat zowel de smaak als de aroma’s van het recept mooi worden aangevuld door de geur en smaak van de thee en vice versa.

Gelukkig is thee een veelzijdige drank en kun je het combineren met een breed scala aan gerechten en ingrediënten, van klassieke Mexicaanse gerechten tot zoete chocoladedesserts. Op basis van de belangrijkste ingrediënten van het gerecht kies je de juiste thee.  

Graag leggen we per theesoort uit welke thee het beste combineert bij welk gerecht.


1. Witte thee

Witte thee heeft een zeer subtiele, zijdeachtige smaak. Als je de thee combineert met sterk smaken mis je de natuurlijke zoetheid van deze drank, omdat deze wordt overschaduwt door het sterke aroma van het eten. Witte thee is de meest delicate theesoort. Daarom is het belangrijk deze alleen te combineren met lichte smaken.
Als je kiest voor het koppelen van witte thee met zoete fruitgerechten of zelfs met vlees, krijg je waarschijnlijk de indruk dat je gewoon water drinkt omdat je het aroma van deze thee niet proeft. Een komkommersalade of een licht gekruide vis- of zeevruchtenrecept is de beste keuzes voor deze drank. Tevens is het drinken van witte thee tussen de maaltijden door ook een goede optie.2. Groene thee

Groene thee heeft een subtiele smaak, waardoor het goed combineert met mild gearomatiseerde gerechten bestaande uit zeevruchten, vis of kip. Salades passen ook goed bij deze theesoort en als je van fruit houdt is meloen een goede optie. Rijst smaakt beter wanneer hij wordt geserveerd met een kop groene thee. Houd er echter rekening mee dat groene thee drie belangrijke smaakprofielen heeft: fris grasachtig, rokerig en fruitig. Elk van deze smaken accentueert de smaak van het gerecht op een andere aangenamere manier.

Groene thee met een frisse, grasachtige smaak gaat mooi samen met zeevruchten. Deze zijn representatief voor Japanse groene thee in het algemeen.

Rokerige theeën zijn sterker en passen goed bij gefrituurde kalkoen of kip. Ze kunnen tevens de smaak van aardappelen en pizza voorzien van groenten accentueren. Deze theesmaak combineert daarentegen niet goed met zoete gerechten.

fruitige groene thee smaakt echt goed wanneer deze wordt geserveerd met kip, sandwiches, fruitsalades en ongezoete broodjes. Deze groene theesmaken met een lichte zoetheid wordt aanbevolen te serveren met gebakken vleesgerechten voorzien van een subtiele smaak en volkoren brood. Ze zijn niet de beste optie voor gefrituurde of vette vleesrecepten.

 

3. Oolong Thee

Oolong theesoorten hebben een complexer aroma, variërend tussen groene en zwarte thee, daarom kunnen ze gecombineerd worden met een bredere scala aan gerechten. Van lichtere visgerechten tot gegrild vlees.

Over het algemeen kun je oolong thee onderverdelen in twee smaakprofielen namelijk lichte en donkere thee. Bij het combineren van deze drank aan gerechten is het goed om het volgende in gedachten te houden:

Lichte oolong thee gaat het beste met sint-jakobsschelpen, zoete zeevruchten en kreeft. De geurige, aromatische en bloemige smaken combineren namelijk het beste met gerechten die de bloemige tonen van deze dranken naar voren kunnen brengen.

Donkere oolong thee heeft meer een prominente smaak. Daarom werkt deze theesmaak ook het beste met gegrilde gerechten. Eend, zalm en forelgerechten zijn goede keuzes voor deze drank. Gerookt vlees of een vleesplankjes als voorgerecht kunnen tevens de smaak van donkere oolong thee naar voren brengen.

 

4. Zwarte thee

Zwarte thee heeft de meest robuuste smaak en de meest uitgesproken tannines. Het is aan te bevelen om het te combineren met vol smakend voedsel, zoals pittige gerechten en vlees. Gebakjes smaken ook uitstekend wanneer ze worden geserveerd met een kopje zwarte thee ernaast.

Fruitige zwarte thee - meestal gemaakt in India en Sri Lanka - werkt goed met zoete desserts, omdat de hoge concentratie van tannines in deze dranken het resterende mondgevoel reinigt en de zoetheid van voedingsmiddelen verbetert.

Rokerige zwarte theeën - meestal uit China - zijn erg sterk en moeten worden gecombineerd met intens gearomatiseerd voedsel, zoals donker vlees, zwart vlees of zelfs zoete chocolade. Echter, zwaar gezoete desserts zijn niet het beste paar voor dit soort thee.

Aardse zwarte theesoorten, zoals die uit Yunnan en Afrika, zijn goede begeleiders voor zwartgeblakerd vlees, geroosterde kip, aardappelpuree en andere recepten met plantaardige jus. Vanwege hun aardse smaak zijn ze niet de beste match voor zoete gerechten, dus vermijd het kiezen van deze thee voor romige desserts.

Of je nu kiest voor een kopje delicate witte thee of kiest voor een rijke en aromatische zwarte thee, het vinden van de juiste gerechten die deze smaken aanvullen kun je het beste leren door het te ervaren.  Dus ga je gang en experimenteer met je favoriete losse thee en recepten tot je die prachtige combinaties vindt die van dineren een bijzondere ervaring maken!
  Theemoment24     09-12-2018 10:46     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Om onze website correct te laten werken, maken wij gebruik van cookies