De oorsprong van losse thee
Losse thee is niet alleen heerlijk om te drinken maar is ook nog eens heel bijzonder. Elke kop losse thee bestaat namelijk uit theebladeren die door iemand met de hand zijn geplukt. Losse thee kent een rijke geschiedenis en wordt op verschillende manier verbouwd om tot de gewenste theesmaak te komen. De prachtige legende achter de oorsprong van losse thee wilden wij niet voorbij laten gaan.

De ontdekking

Losse thee wordt al meer dan duizend jaren gedronken en komt van oorsprong uit China. Hoe thee precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk maar één van de bekendste legende luid als volgt:
“Een geleerde kruidkundige, genaamd Keizer Shen Nung, leefde in het jaar 2737 voor Christus en kookte zijn water voor het drinken uit hygiënisch oogpunt. Tijdens één van zijn lange reizen rustte de keizer uit bij een groepje struiken en liet zijn bediende water voor hem koken. Terwijl de keizer zijn gekookte water begon te drinken begon het te waaien, waarna enkele blaadjes van de struiken in zijn kopje terecht kwamen. Volgens de legende kleurde het water lichtbruin en hoe nieuwsgierig hij was proefde hij de drank. De struiken bleken uiteindelijk de wilde Caemllia Sinensis planten te zijn en vanaf dat moment zijn de Chinezen thee gaan drinken.
 

Losse thee in Nederland

In eerste instantie werd thee voornamelijk gedronken als medicijn bijvoorbeeld wanneer men last had van de spijsvertering. Op een gegeven moment werd het drinken van losse thee ook voor de gezelligheid toegepast en geschonken wanneer men bij elkaar op visite kwam. Omdat de prijs van thee heel hoog was, konden alleen de rijken in Nederland genieten van losse thee. Gelukkig (voor ons) is uiteindelijk thee een gangbaar product geworden die voor iedereen toegankelijk is.

Tegenwoordig is thee, naast koffie en water, één van de meest populaire dranken in Nederland. De keuze van theesoorten en melanges is daarom ook enorm toegenomen, naast de meest populaire soort zwarte thee zijn groene thee, rooibos thee en witte thee ook in populariteit toegenomen. Ook al is het aanbod nog zo groot, toch zijn er ook grote kwaliteitsverschillen te proeven. De welbekende theezakjes bestaan vaak uit kleine stukjes, soms verscheurde theebladeren (gruis), welbekend als fannings. Terwijl losse thee daadwerkelijk uit een groot deel van het theeblad bestaat waardoor de pure smaken en positieve eigenschappen van de thee behouden blijven. De prijs ligt wellicht hoger, maar de kwaliteit van de thee proef je!
 
      11-01-2017 18:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Om onze website correct te laten werken, maken wij gebruik van cookies